Dodane komentarze (2)

1. Avatar
    Szymon Krogulecki

Dzień dobry.

Jak wygląda sprawa z przekazywaniem przez spółkę z .o.o. pojedyńczych i regularnych (np. co miesiąc) darowizn na Organizację pożytku publicznego?
    Razem z żoną prowadzimy spółkę z o.o. (50/50). Mamy niepełnosprawną córkę, która ma subkonto w fundacji, na które można przekazywać darowizny i 1,5% podatku. Nie ukrywam, że w ten sposób moglibyśmy ‘wyciągać’ pieniądze ze spółki, chyba w sposób legalny?
    Jak wygląda kwestia konsekwencji podatkowych? czy to nie będzie tzw. ukryty dochód? Czy można takie darowizny wrzucać w koszty?

1. Bartosz Szaleniec
      Bartosz Szaleniec

W mojej ocenie takie działanie jest legalne, naturalnie przy założeniu, że te środki zostaną faktycznie przeznaczone na cele statutowe fundacji. Nie widzę też tutaj istotnego ryzyka ukrytych dochodów, zakładam że fundacja w odpowiedni sposób rozlicza otrzymane darowizny i środki przekazywane podopiecznym.

Spółka nie ma możliwości rozliczenia takich darowizn jako koszty podatkowe, istnieje natomiast możliwość odliczenia wartości przekazanych darowizn od dochodu spółki (w danym roku odliczenie nie może przekroczyć 10% wysokości rocznego dochodu spółki).