Najczęstsze pytania

1. Avatar
    Marcin Markiewicz

Dzień dobry,

Chciałbym przenieść z JDG, ktorej jestem właścicielem, samochody ciężarowe wraz z kierowcamy. Mam na myśli ZCP bo działalność dalej bedzie funkcjonować tylko zajmowac sie bedzie czyms innym.Czy znajdę coś tutaj na ten temat?

Bartosz Szaleniec

Optymalnie byłoby założyć konto na spółkę. W przeciwnym wypadku konieczna byłaby jakiegoś rodzaju umowa, regulująca kwestię „korzystania” przez spółkę z konta wspólnika, wzgl. ustanowienie innego modelu, który dawałby podstawę wspólnikowi ab „obracać” pieniędzmi spółki w ramach inwestycji kryptowalutowych.

2. Avatar

Dzień dobry, moje pytanie dotyczy sprzedaży spółki zoo. Obecnie planuję sprzedaż sp zoo w branży usług sprzątania. Zastanawia mnie kwestia, jak dobrze zabezpieczyć prawnie tą transakcję, aby nie narazić się przez przypadek na wypływ informacji o kontrahentach spółki i innych danych wrażliwych oraz przez przypadek na konsekwencje związane z RODO. Zapewne podstawą jest umowa o zachowaniu poufności. Czy są jeszcze jakieś inne sposoby np.wpłata zaliczki/zadatku notarialnie lub ustanowienie weksla?

Bartosz Szaleniec

Trudno mi odpowiedzieć na to pytanie, bez znajomości szczegółowego przebiegu planowanej transakcji (w szczególności jej chronologii oraz tego przed kim należy zabezpieczyć ów wypływ oraz formy zabezpieczenie zaliczki lub weksla).

Z pewnością jest wiele sposobów zabezpieczeń rożnego rodzaju roszczeń kontraktowych (np. weksel, zastaw, hipoteka, dobrowolne poddanie egzekucji z art. 777 kpc) i inne. Zwracam uwagę, że sprzedaż spółki jest transakcją o doniosłości oraz stopniu kompleksowości prawnej na wielu obszarach (oraz niejednokrotnie skomplikowania), że warto te kwestie omówić z profesjonalnym prawnikiem lub wręcz zlecić wyspecjalizowanej kancelarii przygotowanie stosownych dokumentów.

Bartosz Szaleniec

Trzeba byłoby ustalić, co jest intencją stron, mowa jest bowiem o zupełnie różnych instytucjach prawnych.

• Jeżeli spółka chce coś kupić, to powinna zawrzeć umowę kupna- sprzedaży (zakładam: faktura).
      • Jeżeli chce przekazać pieniądze fundacji, to wówczas darowizna (ew. sponsoring na fakturę).
      • Jeżeli chce pozyskać daną rzecz od fundacji nieodpłatnie, na mocy darowizny, to wówczas może wystąpić podatek dochodowy z nieodpłatnych świadczeń po stronie spółki.

Bartosz Szaleniec

Tak. Spółka nie musi zatrudniać żadnych pracowników aby dokonywać sprzedaży. W zależności od charakteru działalności spółki, czynności sprzedaży mogą dokonywać podwykonawcy, zleceniobiorcy, a nawet w pewnym zakresie zarząd lub wspólnicy.

3. Avatar
    Tomasz Tomczuk

Dzień dobry,

posiadam auto w leasingu w swojej JDG. Jest ona zawieszona już trzy lata a leasing właśnie dobiega końca. Została do spłaty ostatnia rata. Wraz z zawieszeniem DG założyłam z partnerem spółkę zoo. Chciałabym by auto pozostało własnością prywatną i zostało wypożyczone do spółki. Kupowałam auto na JDG i pytanie, jak obecnie zostać (najkorzystniej) właścicielem prywatnym auta?

Larysa, partnerka Tomasza

Bartosz Szaleniec

Dzień dobry. Niekorzystne zmiany w zakresie konsekwencji podatkowych „prywatnego” wykupu samochodu z leasingu dotyczą jego zbycia, nie zaś korzystanie z niego (w tym oddania w ewentualny najem). Jeżeli zatem planowane jest wynajęcie wykupionego pojazdu spółce, to możliwe jest w mojej ocenie „wyjęcie” pojazdu z majątku JDG i jego wynajem prywatny (na ryczałcie). Zwracam uwagę, że trzeba uważać przy tym na kwestie VAT-owskie, jeżeli JDG była zarejestrowana jako podatnik VAT czynny i ma prawo odliczyć VAT od wykupu pojazdu (w takim wypadku nawet prywatny wynajem pojazdu będzie musiał podlegać opodatkowaniu VAT po stronie właściciela).